Luca féle sült csirkecomb

 2010.09.27. 20:42

 Luca féle sült csirke comb

Sült csirke combból ettem már jót is rosszat is, és én is csináltam már ilyet is olyat is. A szülinapomra átjöttek a barátaim és olya szerettem volna készíteni, amivel nincs sok tenni való és egyszerűen fogyasztható. Így esett a választás a sült csirkecombra zöldségekkel és mézes-mustáros szósszal. Csak egy-két dologra kell odafigyelni és mesés,omlós ropogós csirkecombokat varázsolhatunk az asztalra.

Hozzávalók:

-         csirkecomb (full mindegy, hogy milyen. Lehet alsó, felső és egyben is)

-         só, bors, pirospaprika, ételízesítő, őrölt kömény, stb.. ezek keveréke, de ha ezzel nem akarsz bajlódni, akkor szerezz be sült csirke fűszerkeveréket.

-         olaj, kb 1dl

-         zöldség ( amit szeretnél. Én sárgarépát mindig teszek bele, sőt néha csak azt, de mehet bele hagyma, fokhagyma, krumpli, gomba, paprika, paradicsom…)

 

A mézes-mustáros szószhoz:

- méz

- mustár

- só, bors, esetleg vmi zöldfűszer, és mostanában a kakukkfűre vagyok rákattanva

- citrus lé

- tejszín vagy tejföl

 

A csirkecombokat megmosom, megszárítom, majd a fűszerkeverékkel jól bedörzsölöm, a bőre alatt is. A befűszerezett combokat egy magas falú edénybe teszem. Ha kész az összes, akkor ráöntök olajat, és még fűszert és átmasszírozom a csirkét. Min. 3/4órára félretesszük (lehet egy éjszaka vagy nap is) Amíg a csirke pácolódik, van időnk megpucolni a zöldséget és egyenlő nagyságura feldarabolni. Elővesszünk egy jénait vagy tepsit, az aljára öntünk némi olajat és bele tesszük a zöldségeket. Ha kész a csirke, akkor a zöldség halom tetejére tesszük és az edény alján összegyűlt fűszeres olajjal meglocsoljuk. Végül rátesszük a jénai tetejét, vagy aluóliával lefedjük a tepsit és előmelegített sütőben(180fok)  sütjük legalább 3/4óráig. Ekkor kivesszük és ellenőrizzük, a combokat. Az a lényeg, hogy csak akkor jó, ha szinte leválik a csontról! Ha csak puha akkor még nem jó!!! Ha jó, akkor locsoljuk meg a saját szaftjával és a teteje, vagy alufólia nélkül tegyük vissza pirulni.

Ameddig sül a csirke le tudjuk készíteni a szószt is. Azért nem írtam pontos mérékegységet, mert ezt nem lehet megmondani, kóstolni kell!  A szósz alapja, tudom, nagyon meglepő, a méz és a mustár. Én kb. 1:1 arányban keverem össze. Először nem sokat, csak pár kanállal. Aztán ebből egy picit, aztán abból és így tovább J  Belekerül egy kevés só, bors és citrom, vagy narancslé. Amikor már megvagyunk elégedve az ízek kombinációjával, akkor kerül bele néhány kanál tejföl vagy zsíros tejszín, ettől lesz az egész harmonikus és selymes.

A mézes-mustáros szószt külön tálkákban szervírozzuk, hogy mindenki oda és annyit tegyen belőle amennyit kíván! :) 

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrolove.blog.hu/api/trackback/id/tr492327884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása