Imádom, és eddig nem volt olyan pasim aki ne szerette volna. Nem nagy cucc összedobni, és mindig más! De vigyázzunk, mert azért nem az összedobom és már kész is kategória!
Azért is szeretem, mert semmi se kötött benne. Kell hozzá egy darab hús. Full mindegy, hogy milyen. A legfinomabb talán sertés tarjából, de csináltam már combból, lapockából és karajból is. Kell hozzá zöldség. Hagyma szinte kötelező, a krumpli alap, nálam a sárgarépa is (a krumplit néha elhagyom a répát sose, persze csak akkor, ha nem jön pasi, mert ők rosszul lennének krumpli nélkül J ) Jöhet még gomba, cukkini, paprika, fokhagyma, paradicsom, stb… Szükséges a szalonna, jó a bacon, a kolozsvári, de a sima kenyérszalonna is. Fűszer: só, bors, pirosparika, + a kedvencek.
A húst ujjnyi szeletekre vágjuk, kicsit kiklopfoljuk. A fűszerekből készítünk egy fűszer-sót. Nálam eleve el van téve egy fűszer-tartóba, hogy csak elő kelljen kapnom, hiszen szinte mindenhez jó. J
A fűszer-sóval bedörzsölöm a hússzeleteket, egy műanyag tálba teszem és meglocsolom olajjal. A zöldségeket felkarikázom, de figyeljünk rá, hogy pl a krumplit és a répát vékonyabbra vágjuk mint a cukkinit, vagy a gombát, hiszen az előbb elkészül.
Magasabb falu tepsit varázsolunk elő, mert sok finom zöldség kerül a hús alá. Ha szeletelt bacont vettünk, akkor csak annyi a dogunk, hogy egy ollóval 3részre vágjuk, ha másmilyen akkor felkockázzuk, részemről a bőre nélkül. A tepsi alját vékonyan kiolajozzuk, majd rádobjuk a szalonna felét. Erre jön a zöldség, amit kevés fűszer-sóban átforgattunk, rátesszük a hússzeleteket, a szalonna másik felét, és meglocsoljuk a visszamaradt fűszeres olajjal. Szorosan bevonjuk a tetejét fóliával. 200 fokos sütőbe tesszük kb 1órára. Amikor a hús már vaj puha, a zöldség is kész levesszük a fóliát és megpirítjuk a tetejét. Általában sok levet eresztenek a zöldségek, úh a kiszáradástól nem kell tartani. J