Tökfőzelék fasírttal

 2010.10.03. 16:19

Ez egy egyszerű és nagyszerű kaja. Gyerek korunkban nem mindenki szereti, sőt olyat is ismerek akinek egyszer a fején landolt, de idővel általában megszeretjük.   Én azt szeretem benne a legjobban, hogy tavasz íze van, ráadásul az év bármely napján elkészíthetem, mert a fagyasztott is pont ugyan olyan finom. Ráadásul seperc alatt kész.

Ha friss tökből készítjük, akkor le kell gyalulni (vegyünk gyalult tököt, egész pontosan 1kg-t), tegyük egy mély edénybe és sózzuk meg. Hagyjuk állni 10percig. Ha már levet eresztett, nyomkodjuk ki belőle és tegyük egy fazékba, öntsünk rá egy pici vizet, dobjuk mellé a kaprot és közepes lángon főzzük.

Ha fagyasztott a gyalult tökünk, akkor törjük ketté és dobjuk bele egy fazékba, és közepes lángon főzzük. A kapor ált. bele van fagyasztva, ha nem, akkor dobjuk mellé, amikor már kevés levet eresztett.

Na, akkor most essünk neki a fasírtnak. Ez a Mami receptje, és igazából ez az egyetlen, amit igazán szeretek. Nincs benne sok kenyér, se pirospaprika, és ami számomra a legfontosabb, egy morzsányi zsemlemorzsa se!

Vágjunk fel apróra egy nagy fej hagymát, és dinszteljük meg. Áztassunk be két nagy szelet kenyeret vízbe, majd loccsantsunk rá egy kevés tejet is. (Nálam most csak toast kenyér volt, abból 5szeletet áztattam be)

Tegyük a 1/2kg darált húst egy magas falú porcelán, vagy fém edénybe. (azért ne műanyagba, mert ha a tűzhely re, vagy mellé tesszük, akkor könnyen átforrósodhat, megolvadhat)  Adjuk hozzá a kinyomkodott kenyeret, a kihűlt dinsztelt hagymát, két tojást, sót, borsot, kevés piros paprikát, és apróra vágott petrezselymet, jól keverjük össze. 

Ekkora már a töknek is kész kell lennie. Fontos, hogy ne főzzük túl. Én elég tejfeles szájú vagyok, úgyhogy én ehhez a mennyiséghez egy nagy pohár tejfölt számolok. Ennek a feléből habarást készítünk. Azaz egy tálkába kitesszük a tejföl felét és kikeverjük egy púpos kanál liszttel, ha már nem csomós, akkor hő kiegyenlítünk, azaz a tökfőzeléklevéből belemerünk a tejfölös habarásba, így már langyos lesz, amikor belekerül a forró tökfőzelékbe. Összeforraljuk, beleteszünk egy kiskanál cukrot, kevés ecetet, és ha kell még egy kis kaprot,sót. Ha jó már az íze, akkor kapcsoljuk le, és keverjük bele a tejföl másik felét. Persze csak akkor, ha imádjuk a tejfölt, ha nem, akkor nem kell.

Vissza a fasírthoz. Egy serpenyőbe öntsünk másfél ujjnyi olajat. Forrósítsuk fel, de ne tűzforróra, mert akkor a külseje megpirul, de belül nyers marad. Én a falatnyi fasírtgolyókat szeretem. Ha a nagyobbakat szeretjük, akkor kicsit lapítsuk ki, és úgy süssük pirosra, azaz barnára mind két oldalát.

És, már tálalhatjuk is. Persze a tökfőzelékre tehetünk tükörtojást, sült-virslit, rántott-párizsit is, de magában is nagyon finom, főleg hidegen!  J

 

Ui: Ha csak 1napja van nálad a pici-cicád, akkor praktikus mindent karnyújtásnyira tenned! Nyaf, egész hamar rájött, hogy akármennyire nyivákol, nem fogom felvenni főzésközben, de nagyon távol sem akart lenni tőlem, úgyhogy fogta magát, és ráült/feküdt a lábfejemre… Nagyon jó kis csapat vagyunk! J

A bejegyzés trackback címe:

https://gastrolove.blog.hu/api/trackback/id/tr182341799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása